22.10.09

Minu järjekordne ämber

Enne kui Araabia Ühendemiraatide atashee abikaasale küllamineku ette võtsin, tutvusin Wikipedia abil pisut selle kauge riigi elu-oluga. Tegemist olevat ühe rikkama, kaasaegsema ja liberaalsema riigiga Araabiamaa riikide seas, isegi riietus olevat nüüdisajal pigem läänelik, väitis Wikipedia. Selle teadmisega ja varasematele kogemustele tuginedes (olen mitmeid kordi varemgi islamiriikide esindajatega koos olnud) käitusin nii nagu igal teiselgi koosviibimisel ja tundsin ennast vabalt. Aga selgus peagi, et liiga vabalt. Klõpsisin endale parasjagu mõningaid pilte seltskonnast kui ühtäkki majaperenaine teiste taha varju hüppas, seletades, et tal pole rätikut peas ja seega teda pildistada ei tohi. Ma ei tea isegi miks, aga hirmus piinlik hakkas. Kõik need pilgud, mis minu poole pöörasid panid mind tundma nagu esimese klassi juntsut, kes pahateoga hakkama on saanud.
Toit oli tõeliset hea, kuhjasin taldrikule mitmesuguseid eksootilisi maitseid.Kohaletulijaid oli seekord erakordselt palju. Siin on vaid osa meist.Ja siin laual osa meie rinnasiltidest.

Mõned väljavõtted Vikipediast ka.

Kuumade tuulte ja liivatormide maa. Kuulub maailma rikkamate riikide hulka (õli-rikas rahvas). Tulevikuprojektide hulka kuuluvad maailma kõrgeim pilvelõhkuja (pilvelõhkujaid pidi seal palju olema, sest kõrgeim torn peab just nende riigis olema), kõige kallim ja luksuslikum lennujaam, kõige suuremad kunstsaared, kõige suurem shopingukeskus ja Disneylandist kaks korda suurem Dubailand ning tuleviku Olümpiakeskus.

USA 11. septembri tragöödia peamisi rahastajaid ja organiseerijaid (piloodid olid selle riigi kodanikud). Tänaseni pole vaieldud selgeks piire naaberriikidega ja saarte omandit Pärsia lahes, seega täpne ametlik pindala puudub. Liberaalseim ja avatuim islamiriik Kesk-Ida riikidest, kus isegi alkoholi tolereeritakse, küll teatud tasemeni ja peamiselt saab seda osta hotellide restoranides. Enim probleeme on riigil mittekodanikega, kes moodustavad 80% kogu elanikkonnast, enamus Indiast ja kellest tööandjad viimase välja pigistavad, teades, et riik nende õiguste eest seista ei saa. Homosid ei sallita ja neile võidakse määrata surmanuhtlus. 2.7 meest on ühe naise kohta. Keskmine eluiga 78 aastat. Ainuüksi pealinnas Dubais elab 1.6 milj inimest. Ja kuigi riietuda tohib nii vana hea kombe kohaselt pikka ürpi kui läänelikumasse rõivasse, siis näiteks randa minnes tuleb järgida kohalikke reegleid. Vastasel juhul võid leida end arestikambrist.

Nii ütleb Vikipedia, aga tundub, et sellesse infosse tuleb kerge reservatsiooniga suhtuda.

Kommentaare ei ole: