15.10.09

Kas Eesti vajab esileedit?

Kas Inglismaa vajab kuningannat? Selle üle vaieldi siis, kui me Londonis oma kolme aastat veetsime ja arvatavasti vaieldakse siiamaani. Igal aastal toodi välja kuningliku perekonna ülalpidamise kulud ja üritati seostada neid turismist riiki voolavate rahavoogudega. Turism on Inglismaa üks peamisi sissetulekuallikaid ja inglased usuvad, et oma osa selles on riigi kuninglikul aural. Kui palju ja kas see katab kuningapere megakulutused, selle üle tõenäoliselt jäädaksegi vaidlema.

Kas Ameerika vajab esileedit? Ei ole ma veel kuulnud, et selle üle vaieldaks. Või et toodaks avalikkusele välja tema palga- ja esinduskulud, arutletaks rolli üle. Ma ei usu, et see teema tabu oleks (siin polegi vist tabuteemasid), aga seda siin lihtsalt ei tehta. Pealegi on esileedi roll must-valgel paberil kirjas.

Külastasime nädalavahetusel Ameerika ajaloomuuseumi. Seal oli väga palju rahvast, nagu vabadel päevadel ikka, kuid kuna muuseum oli suur, siis oli ka ruumi piisavalt, jagus kõigile. Osade sektsioonide ees tuli lihtsalt pisut järjekorras oodata, et väljapanekuteni jõuda. Erandiks oli järjekord, mis viis esileedide sektsiooni, kus ootasime uskumatult kaua, üle tunni, et kõike seda butafooriat, millega riigi esimesed leedid end aegade algusest peale ümbritsenud on, oma silmaga näha. Niisiis võiks naljatamisi küsida - mis on kõige olulisem Ameerika ajaloos? :)

Ja nüüd võiks küsida, kas Eestil on vaja esileedit? Eks ole, igasugu arvamusi on siiamaani olnud, alustades sellest, et istugu kodus, olgu vait, jätkaku oma erialast tööd ja ärgu kulutagu maksumaksja raha, kuni selleni, et näidaku ennast võimalikult sageli rahvale, võtku sõna rahvale olulistel teemadel... Hmm, aga ma arvan, et kui selles küsimuses rahvahääletus korraldada, kuuluks häälteenamus siiski esileedi kui täiskoha pooldajatele. Või mine tea:)

Ise arvan, et senikaua kui tahame kuuluda arenenud riikide hulka - meeldib meile ju mõelda endast kui arenenud Põhjamaa riigist - peame esindama Eestit samamoodi, nagu seda teevad nemad. Ei ole võimalik, et presidendi abikaasa suudaks täita kahte rolli - külalisi võõrustades ja mööda ilma ringi lennates riiki esindada ning samal ajal olla hea meditsiiniõde. Või mine tea:)

Kommentaare ei ole: