5.5.09

Kombelisus Ameerika moodi

1. Vandumine keelatud!
Meie mõtleme: jah, väga hea, mis me ikka oma väljaütlemisi ropendamisega risustame. Aga Ameerikas tähendab see filmide ja raamatute tõsist tsenseerimist. Ma olen näiteks loobunud eheda huumoriga Briti filmide vaatamisest Ameerika televisiooni vahendusel, sest kuna filmides kasutatakse sageli vürtsikaid ütlemisi, on need kohad - terved stseenid - lihtsalt välja lõigatud. Teate seda kohta filmis 'Neli pulma ja matus', kus Charles kirikus pead vastu seina taob ja omaette vannub? Ameerikas nii ei tehta, ehk siis - see on üks paljudest kohtadest, mis on filmist valja võetud. Või siis asendatakse mingite lapsikustega. Spike-nimeline tegelane 'Notting Hillis' valis kohtamisele just täpselt sellise sõnumiga särgi, nagu ta valis. Aga mitte sellise, nagu ameeriklased hiljem paremaks pidasid.
.
2. Alasti keha eksponeerimine keelatud!
Meie mõtleme: jah, loomulikult, kes see ikka tänaval liputajaid vaadata tahab. Aga tegelikult tähendab see seda, et mitte kusagil, mitte keegi, mitte üheski situatsioonis ei tohi alastust eksponeerida. Naiteks populaarses AFV saates (Ameerika naljakaimad koduvideod) hägustatakse beebide paljad pepud. Ja koduloomade omadki. Rannas peavad kõik tüdrukud, sõltumata east, kandma kinnist voi kaheosalist päevitusriietust, poisid lohvakaid shortse. Spordisaalide dushiruumides pead sa hakkama saama nii, et palja kehaga kellegi silma ei riiva. Saunas istud kas rätiku voi ujumistrikooga. Ja noh, kujutage ette, et alasti inimkehade maaldiki, millele parasjagu TVs reklaami tehakse, on osaliselt teipidega kaetud.

Mina olen tänu erinevatele riigikordadele kõigega harjunud. Ameerikas ei saa öelda, et sugusid ei eristata, eristatakse küll - mehed lasevad naisi enda ees uksest sisse ja pakuvad ennast kohvrit tassima, aga nüüd on minuni jõudnud arusaamine siin elavate prantslannade kurtmiste põhjustest. Loomulik, naiselik sensuaalsus (Pariis!) on Ameerikas asendunud kunstliku ostetud lõigatud-süstitud iluga, mida läbi läikiv-värvilise trimmis riietuse eksponeerida püütakse.

Nagu mu eelmistest lugudest lugeda võib, on Ameerikas palju head, aga vahel tunduvad mõned asjad eriskummalised. Ja mõned teevad hinge täis, eriti kui sa õhtul mõnusale filmielamusele loodad. Siis mõtled - mis seal ikka, kultuurierinevused! Ja ärrituse vastu mõjub hästi retseptilt loetus soovitus, mille kohaselt miski siin ilmas pole ärritumiseks - kõik on ainult imestamiseks.
Pildi allikas: flickrCC

Kommentaare ei ole: