2.5.09

Ettevaatus pole Ameerikas liiast

Talvel, kui lumi maha tuli, koolid suleti. Nüüd, mil esimesed seagripi kahtlusega (!) õpilased on rajalt maha võetud, suletakse järjest ka koole, ikka kaheks nädalaks korraga. Jääb üle oodata, millal järg meie lapse koolini jõuab. Meile, eestlastele, võib see imelik tunduda, sest mäletan minagi aegu, kus ainult mõni õpilane koolipinki jõudis, kuna ülejäänud gripitõve käes piinlesid - ühed läksid, teised tulid - keegi ikka koolis oli. Ega kooli saanud seepärast ära jätta. Alles hiljem hakati neid sulgema, seda ka vaid siis, kui üle poolte õpilaste enam kooli ei jõudnud.
Ega see nn seagripp teistest gripiviiruse vormidest erine: samamoodi kulgeb palaviku, köha, nohu ja üldise halva enesetundega ning võtab nõrgemaid, st lapsi ja vanemaid inimesi. Ainult et nüüd soovitatakse lisaks käte pesemisele alkoholiga(!) katta köhimise ajal suu ja kehva enesetunde puhul koju jääda.
Nii et tuleb taas tunnistada, et ameeriklane on ikka äärmiselt ettevaatlik rahvas. Võib-olla see polegi paha. Ainuke häda on hetkel selles, et vanemad ei tea, mida oma lastega kahe nädala jooksul peale hakata. Üksi neid koju jätta ei tohi. Ja ega ei taha ka. Lapsehoidjatel on taaskord head ajad.
Minu meelest on huvitav, et see nn seagripp on tegelikult kolme viiruse - linnu, inimese ja seagripi - moodustis. Siga olevat need kaks esimest 'omandanud' moskiitode kaasabil, lisanud sinna oma viiruse ja 'pärandanud' selle edasi inimesele.

4 kommentaari:

Parmupillipiiga ütles ...

Postimehes ilmus üks päris huvitav artikkel ja joonis, mida me õppejõud lugeda soovitasid: http://www.tarbija24.ee/?id=112486

Käte pesemine tihti ja põhjalikult on parim abinõu igasuguste gripiviiruste ja ka paljude muude haigustekitajate vastu. Käte pesemine alkoholiga tundub küll veider soovitus.

Anonüümne ütles ...

Nõukogude inimesele ei mõju miski. Mul hoopis selline kuri kahtlus, et vaktsiinide müüjad külvavad ise igasugu viiruseid ja tekitavad paanikat. Kõige kurvem, et Eesti, meie väike maake läheb asjaga kaasa, tegelikult vist ikka vaktsiini ärikad. Jube kurb oli teada, et Eesti ostis hunniku mõtetut linnugripi vaktsiini, samas iga nädal hukkub maanteedel paar inimest. Haige värk.
Natuke rõõmsamat värki ka, meil on kevad:)
Rene

Silva Kiili ütles ...

Igasuguste ravimite, vaktsiinide ja lisaainete ari laheb siin muidugi hirmhasti. Kui inimesi natuke hirmutada ka veel ja paanikat kylvata (mida segripi puhul nyyd usinasti tehtud on), siis tormavad koik vaktsiini noudma.

Parmupillipiiga ütles ...

Vaktsiinide ja ravimite tootjad rabelevad praegu muidugi hullumoodi, et toimiv preparaat esimesena välja anda ning au ja raha endale saada. Kas nad ise viiruseid külvavad, on küll küsitav. Teadlastel on niigi palju tööd ja viiruste geenid on pidevas muutumises nagu inimestegi omad.