28.1.09

Talvepüha


Lumi tuli maha, teed muutusid libedaks ja koolid suleti. Kuulutati välja talvepüha. Mõned lapsed olid selle üle rõõmsad – magada saab kauem:) –, mõned mitte. Meie järeltulija kuulub nende hulka, kes vaba päeva üle rõõmu tunda ei oska. Koolis olevat vahva, kodus seevastu igav. Mina jällegi mõtlen, et huvitav, kui talv peaks kauemaks siiakanti jääma, kas siis koolid jäävadki suletuks? Ameerika koolidel on nimelt ootamatuteks puhkudeks planeeritud varu – kindel päevade arv, mida aasta jooksul tarvitada võib. Iga kool otsustab ise, millal ja kas ta neid kasutab. Ja eelmisel aastal olevat juhtunud nõnda, et nii mõnelgi jäi varu kasutamata. Sel aastal seda viga ei tehta, tundub:) President jõudis vahepeal visata nalja "äpude" Washingtoni elanike suunas ja soovis neile karmi Chicago talve, mis kohalikes elanikes mõistagi nurinat tekitas.

Üldse, kui räägitakse, et ameeriklased puhkavad vähe, siis jah, ametliku puhkuse nime all vormistavad nad aastas kaks-kolm nädalat, kuid riiklikke pühi ja muidu vabu päevi – neid pole mitte vähe. Palju sõltub muidugi ka töö iseloomust ja valdkonnast – kui sul puudub haridus või kui sa oled illegaal (ja neid on siin palju), siis pead ka suurema töökoormusega arvestama. Aga eks see ole ju igal pool nõnda. Nii et see ameeriklaste tohutu töörügamise müüt on hakanud minu silmis küll vähehaaval mõranema. Need, kes teadlikult omale tasuva karjääri on valinud (ja neid on siin ka palju), need ei lähe arvesse:)

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tere Silva. Sattusin just Su blogi peale - ka varske "ameeriklane". Pildid teie kortermajast - ja kirjeldused ka - tunduvad vaga selle maja moodi, kus me oma esimesed 6 ameerika-nadalat veetsime... no kui see nii on, on maailm toesti vaike. Lutikaid meie korteris ei olnud, 3 x yle vasaku ola...
Kas voin Sulle ehk meilile kirjutada?

Silva Kiili ütles ...

Tere Erle! Võib nii olla küll, siit käib väga palju inimesi läbi:) Saatsin sulle e-maili.
S

enetimm ütles ...

Talvepühadest unistavad minugi tüdrukud, kuid ainult korra on nad mul poole päeva pealt ära saanud tulla. Mul muidugi lihtsam, kui nad koolis ikka olid :)
Hetkel on nad siiski juba nii suured, et võivad ise koolist koju tulla. Milline kergendus see mulle oli, kui nad nii kaugele jõudsid!

Silva Kiili ütles ...

Jah, ega Eestis ka seda talvepüha nii lihtsalt ei anta. Selleks peab 30 kraadi külma olema. Lumi ja jää ei päästa:)