11.1.09

Diplomaatiline puutumatus. Ajakurjandus

Aeg-ajalt kerkib päevateemaks diplomaatilise immuniteedi küsimus. Diplomaatiline immuniteet kujutab endast valitsustevahelist kokkulepet, millega diplomaatidele tagatakse puutumatus (kriminaalkohtulik immuniteet) riigis, kuhu nad on lähetatud. Ehk teisiti väljendades – neid ei saa arreteerida ega karistada lähtudes kohalikust seadusandlusest, küll aga võib isikule esitada noomitus või saata noot teda lähetanud riiki ja nõuda diplomaadi tagasikutsumist. Readers Digest avaldas hiljuti diplomaatilist korpust kritiseeriva artikli, tuues mõningaid kriminaalvaldkonda kuuluvaid näiteid.

Araabia Ühendemiraatide diplomaat Salem Al-Mazrooei keelitas interneti teel 13-aastast tüdrukut kohtuma, et talle õpetusi seksist jagada. Politsei pidas mehe kinni.
Zairi (praegune Kongo Demokraatlik Vabariik) ametnikud jätsid maksmata 400 000 $ rendiarve eraomanikule, kes seetõttu pankroti pidi välja kuulutama.
Noor vene atašee Ilja Sergejevits Morozov, juhtides autot joobeseisundis, vigastas New Yorgi politseiohvitseri kui too teda peatada püüdis.
Bangladeši naine Shamela Begum pidi teenima Bahreini abielupaari juures 800$ eest kümme kuud. Kuna temalt oli võetud pass, ei saanud ta lahkuda.
Kõik „kurjategijad“ jäid diplomaatilise immuniteedi tõttu karistuseta.

Keegi ei vaidlusta, et probleemi ei ole, on küll ja sellega tuleb tegeleda. Aga asja puänt seisneb selles, et kirjutatud artikkel illustreeriti Soome (!?) lipuga. Kõige patusem? Mõni näide? Soome suursaatkonnale ei tundunud asi sugugi naljakas ja ta saatis Readers Digest’le „noodi“. Aga loomulikult ei muutnud sellest midagi. Ajakurjandus?
http://www.rd.com/your-america-inspiring-people-and-stories/diplomatic-immunity-going-too-far/article30238.html

Kommentaare ei ole: