13.1.09

SAD or not sad

Võrreldes Eesti ilmaga võin julgelt öelda, et Washingtoni kandis pimedat aega ega külma ilma ei ole. Minu jaoks on siin harjumatult palju päikest ja mõnepäevased vähesed külmakraadid täitsa teretulnud. Ilma poolest on tunne super. Eestlastele, kes siinkandis elanud on, meenuvad esimesena eelkõige just päikeserohked päevad.
Aga kõik on suhteline. Kuna tänase ilmateate kohaselt lähenevad meile miinuskraadid (Arctic Express approaching), siis õpetab hommikuste uudiste lugeja, kuidas talvise frustratsiooniga hakkama saada (beating winter blues). Ameerikas esineb Seasonal Affective Disorder’it ehk SAD-i – nimetagem seda siis talvedepressiooniks – umbes 20% inimestest. Eestis pole vist kedagi, kes seda rohkem või vähem ei põeks, või ei teaks, mida see tähendab :)

Mis nõu ameeriklased annavad?
Kasutage valgusteraapiat: asetage töölaud akna alla; lõuna ajal minge välja naturaalse valguse kätte jalutama; ostke spetsiaalne valgusteraapiline lamp. Fooliumhappe defitsiidi kompenseerimiseks sööge kala ja rohelist lehtsalatit. Lisaks püüdke säilitada hea tuju: suhelge sõpradega, tehke sporti ja puhkuse ajaks sõitke lõunasse.

Nojah, mina ei kipu siit küll kusagile – ilma pärast kindlasti mitte. Aga tuttavatele ameeriklastele soovitasime Eestit siiski suvel külastada, mitte kevadel, nagu nad algselt planeerinud olid.

Kommentaare ei ole: