7.1.09

Kuidas me Eestit tutvustame

Ameeriklased tahavad suvel Eestit avastama minna. Küsivad meie käest, et mis meil pakkuda on. Neil puudub vähimgi ettekujutus Eestist. Tõin saatkonnast mõned Eestit tutvustavad brošüürid ja CD-d ning heitsin neile ise ka pilgu peale – et kuidas siis tutvustatakse turistidele meie väikest riigikest teabematerjalides.
CD „Tallinn Medieval Europe“ tutvustab vanalinna. Keskaegne vanalinn on kindlasti olulisim, mis Ameerika elanikes huvi tekitab. Filmilõigu kvaliteet jätab küll pisut soovida, aga olgu, ega ameeriklased ise ka perfektsusega silma ei paista. Brošüürid Eesti ajaloost ja keelest – ka pole paha. Voldik „Tosin küsimust Eesti kohta“ – huvitav, miks on oluline küsimus kes või mis on „mulk“? Aga miks ka mitte:) Viimasena võtan kätte kellegi OÜ Linnajuht poolt publitseeritud „Tallinn in your pocket. Essential city guides“. Esikaanel meelitatakse turiste Tallinna veinikultuuriga. Huvitav, mis ajast peale Eesti veiniriik on? Või on ehk Põltsamaa marjavein ja Võhu õunavein vahepeal ilma teinud? Loen edasi… ja ei tea, kas naerda või nutta. Mõned väljavõtted.

Customs
European alcoholics rejoice! When you leave Estonia headed to another EU country, you can take out as much booze as you can carry or convince inspectors is for your personal use…

Public toilets
For visitors with pressing needs, public toilets are few and far between. Some can be found at the Viru gate on Valli and in the underground crossing at Vabaduse väljak. There is also a Swedish-built automatic WC on Toompea hill nicknamed locally the “million-crown toilet” due to the public outcry at its construction bill. Those with disabilities can use the one in the foyer of the Troika restaurant on Town hall square.

Key phrases
What’s your name? Mis sinu nimi on?
You have beautiful eyes. Sul on ilusad silmad.
Will you marry me? Kas sa abielluks minuga?

Võib-olla Eestis lugedes ei olekski see kõik nii kurbnaljakas tundnud, aga siitpoolt vaadatuna...? Kas me tõesti reklaamimegi ennast kui alkohoolikute riiki, kus puuduvad WC-d ja kus naised esimesele ettejuhtuvale mehele lähevad? Alkoholi ei tarbita Ameerikas mitte vähem kui mujal. Pealekauba on see siin odavam kui Eestis. Aga nad ei meelita turiste odavat viina jooma! Avalike WC-de osas soovitatakse Ameerikas külastada restoranide-kaubanduskeskuste tualette. WC-de hingeelu siin ei lahata. Ja see viimane asi, see ilusate silmade asi ... no ma ei tea...

Kommentaare ei ole: