18.10.10

Veel sügisesem Setumaa

Niisiis, sel hommikul kui taas Setumaa poole sammud seadsime, saime aru, et peame leppima vihmasema ilmaga. Aga eks on ju juba sügav sügis ka, nii et mis seal ikka, asjakohased riided selga -- ja minek.

Kõigepealt kiikasime üle Lämmijärve Venemaa poole. Kuis siis ilma saab.Siis suundusime talumuuseumi, kus sõime ja kiitsime kohalikku maitsemeelt ja kus naised mind kiusasid, et neile pehme pudõri resepti leiaksin. Googel aitas mind hiljem, nii et siin see on ja väärt proovimist.

Paks pudõr tsealihaga

Materjal
  • kartulit
  • sibulat
  • koort
  • suitsusealiha
  • kruupe
  • soola
  • sea suitsetamise leent
  • rohelist sibulat
Kokkupanemine
Keedetud kartul tuleb koheselt purustada, segada kokku hakitud sibula, koore, soola ja keedetud kruupidega. Lisada veel sealeent ning kuubikuteks lõigatud suitsust sealiha. Tõsta kaussi, peale riputada hakitud rohelist sibulat ning törts hapukoort. Imeline roog.

Lood 19.sajandi lõpu elu-olust Setumaal olid põnevad. Räägitakse, et setudel on siiamaani 368 pidupäeva aastas, s.t et kolm päeva jääb paraku puudu.Peale muuseumikülastust suundusime Piusa koobastesse. Põnev oli sealgi, sest giid rääkis huvitavalt ja sisse pääsesime seekord ikka ka.Külastuskeskus üllatas samuti seekord positiivselt. Kuigi keskus polnud veel avatud, lasti meid sisse ja tutvustati uhkelt parasjagu ülesseatavaid eksponaate. Interjöör pakkus samuti teravaid elamusi. Kujutage ette, et istute auditooriumis seljatugedega puukändudel, varbad liivas ja vaatate koobaste sisemuses liikuvat 3D pilt.Kui külastuskeskusest väljusime, oli õues märkamatult pimedaks läinud ja kell hakkas hilisõhtusse jõudma. Soomlanna abikaasa oli juba mitu tundi tagasi saatnud naisele sõnumi: siin ma siis nüüd istun, saun on kuum ja õlu külm, aga sind ei ole :D.
Kõik jäid reisiga väga rahule. Ja miks ka mitte, sest Setumaal on, mida vaadata.
Peale seda, kui olin lahkelt lubanud, et kirjutan reisist kolledzhi ajalehte artikli, meenus, et see tuleb ju inglise keeles kirjutada. Olgu pealegi, peaasi, et mitte setu keeles. Seda ei saaks ma sellel sajandilgi valmis :)

1 kommentaar:

Silja ütles ...

ja tean paari setut, kes selle kiirelt ehk kohalikku keelde panevd:-)...