12.4.10

Määratleme rassi

Igal aastal saadetakse koolist koju ankeet, et määratleksime oma lapse rassi. Mitte et lapse rass muutuks, vaid täieneb hoopis klassifikatsioon. Sel aastal lisandus ankeeti mõiste 'etnilisus', kus saavad end millegipärast kirja panna vaid latiinod ja hispaaniakeelsed lapsed. Kuid täienenud on ka rassi määratlus:
1) Ameerika indiaanlased ja alaskalased
2) asiaadid
3) mustad ja afro-ameeriklased
4) havailased ja teised Vaikse ookeani saarte elanikud
5) valged

Meie perel on lihtne, kuid klassifikatsioonil on kindlasti veel arenguruumi. Kuhu paigutavad end näiteks Austraalia pärismaalased? :)

Sageli esitatud küsimuste hulka kuulub küsimus: mis juhtub siis, kui ankeet jäetakse täitmata? Vastus on lihtne: siis täidab selle õpetaja. Lihtne. Huvitav on vaid, miks seda nii sageli küsitakse? :)

6 kommentaari:

enetimm ütles ...

Ma kujutan ette, millist lärmi hakkaksid kanadalased tõstma, kui sellised ankeedid koolist koju tuleks! Siin ollakse natuke viisakamad ja palutakse ainult kirja panna, mis on esimene keel ja mis keeles lapsevanemad räägivad :D

Silva Kiili ütles ...

Siin räägitakse rassidest üsna sageli ja avatult, ilma valehäbita. Ainult sõna 'neeger' tekitas natukeseks elevust, kuid nüüd on kõik taas vaikne :)

Oudekki ütles ...

Sünnitusmajas oli NYCis ankeet, kus rassimääratlus oli: latino/other ja siis otheri juurde võisid ise täpsustada kui tahtsid.

Aga USAs on rass poliitiliselt ka palju olulisem märksõna kui Kanadas...

Eestinaine ütles ...

Britid küsivad ka rassi kohta(kusjuures alaliigid on naeruväärsed ja nimekiri pikem kui USA-s) ja ma põhimõtteliselt keeldun sellele vastamast. Seaduse ees oleme vist kõik võrdsed? Või küsitakse rassi kohta, et võimaldada positiivset diskrimineerimist?

Silva Kiili ütles ...

Ega mina ka põhjust tea, miks seda vaja on. Selgitustes öeldakse, et see on vastavalt föderaalvalitsuse nõudele ja kogu lugu. Üks asi, mida tehakse, on statistika. Näiteks haiguste üle peetakse statistikat rasside lõikes. Mäletan samuti, et Inglismaal täitsime seda ka, aga mina ei oska sellest küll probleemi näha.
Nüüd, kus president on must, on hakanud siinsed mustad oma rassi lausa esile tõstma ja selle üle uhkust tundma.
Ah jaa, ankeedis on ka võimalus, et jätad küsimusele vastamata.

katarina ütles ...

Brittide eelmise valitsuse ajal oli ysna selge, et kui kuskil liiga valge piirkond, siis tuleb sinna immigrante suunata, et asi ikka multikultuursem oleks. V6i koole kontrollida ja suunata, et nad ikka multikultuursust propageeriksid, kui enamus vaid inglise lapsed.

Yldiselt me j2tame ka vastamata.