4.12.09

Töötute probleemi lahenduseks

Töötus Ameerikas kasvab endiselt. Statistiliselt näitab number küll langustrendi, kuid languse põhjus peituvat eelkõige selles, et inimesed lepivad osalise tööajaga või on sootuks loobunud tööotsingutest. Suured kompaniid koondavad endiselt tuhandete kaupa. Huvitav on siinjuures see, et mustade hulgas kasvab töötus kiiremini kui valgete seas. Ka on mustadel raskem hiljem uut tööd leida.
Tööhõiveprobleemi lahendamiseks arutlevad ameeriklased võimaluse üle kasutada olukorra leevendamiseks samu võtteid, mida kunagi kasutati kolmekümnendatel suure depressiooni ajal, st rakendada tööjõudu uute raudteede, sildade ja maanteede rajamiseks. Näiteks seesama Skydrive, mis kulgeb üle Apalatši mägede ja mida mööda on nüüd mõnus vaateid imetlemas käia, on kunagi ehitatud töötute poolt.
Aga kuidas vahepeal hakkama saada? Millist nõu töötutele antakse?
- Mõelge sellele, et praegune olukord on ajutine
- Ärge loobuge töö otsimisest
- Hoidke peret, ärge muutke olukorda enda ja teiste jaoks veel raskemaks
- Hoidke kokku, otsige abi lähedastelt
- Ärge istuge käed rüpes ega lootke vaid riigile
See viimane tuleb tuttav ette, sest nii nagu meil omal ajal töökohad koos kolhoosidega kadusid, nii jäävad ka siin külatäied inimesi töötuks, kes usuvad, et riik on see, kes pingutama peab.

Siiski ma hästi ette ei kujuta, kuidas raudteerööbaste tarimine Wall Streeti endisele investeerimispankurile meeldiks:)

1 kommentaar:

Silja ütles ...

Kohe ikka Ameerika moodi, teeme teile lööklaused - ärge heitke meelt, hoidke kokku, armastage üksteist. Ma loodan, et need sõnad aitavad inimesi, samas kui terved külad on töötuks jäänud...mhmm ei tahaks nende nahas olla. Ilusat teist adventi teile sinna.