20.10.08

Sügis tuli

Tuli meilegi lõpuks sügis. Kuidagi ehmatavalt äkki tuli – kui eelmise nädala alguses tõusid soojakraadid veel 27-ni, siis nädala lõpuks näitas mõõdik konstantselt 13 kraadi ja tänane hommik algas 0-st. Kuid see, mis siinset sügist Eesti omast eristab, on päike – vihma pole olnud nädalaid ja päike paistab päev läbi. Ilus on. Nii et sõbrad, kes te planeerite mulle külla tulla sügisesel ajal, arvestage sellise ilmaga:)

Nädalavahetusel võtsime sügise tuleku puhul ette tee Washingtonist välja, umbes 100 kilomeetri kaugusel Apalatši mäestikus asuvasse Harpers Ferry ajaloolisesse linnakesse. Tee sinna viis samuti läbi väiksemate asulate. Sügisvärvide sillerdusse uppunud majakesed olid end Halloweeni-teema rekvisiitidesse mässinud, üks rohkem kui teine. Kummaline, kuidas nad viitsivad kõige sellega mässata: kümned uuristatud kõrvitsad, linadesse mähitud kummitused, hernehirmutisi meenutavad nukud, pealuud, ämblikuvõrgud jne. Tundus, et mida väiksem maja, seda rohkem asju oli ümber maja.

Jõudnud Lääne-Virginia osariiki hakkas silma hoopis miksi muu. Käimas on jätkuvalt presidendi valimisvõitlus ja ameeriklased, kes on oma otsuse ühe või teise kandidaadi poolt langetanud, väljendavad seda avalikult, püstitades maja hoovi või sissesõidutee äärde vastavad sildid-plakatid. Selgesti eristusid need majapidamised, kes toetasid McCaini ja need, kes Obamat. Ehk täpsemalt – suurte villade omanikud on peamiselt McCaini ja väiksemate majakeste omanikud Obama pooldajad. Plakatidki McCaini-Palini nimedega olid kordades suuremad kui Obama-Bideni omad.

Harpers Ferry’s, 19.sajandi linnakeses, võis leida mitmeid muuseume ja varemeid Ameerika ajaloost: kodusõda, relvatööstus, esimene raudtee, afro-ameerika ajalugu. Lisaks fantastilised loodusvaated mägedele, jõgedele, sügisvärvilistele metsamassiividele.

Siin siis kohustuslikud sügisvaated. Kuigi jah, Euroopa vanade ajalooliste linnakestega võrreldes pole ameeriklastel miskit vastu panna:)






Jeffersoni kivi

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Aga tegelikult on terve see kõrvitsate uuristamine jube lahe, ma olen kunagi proovinud :-D aega sul ju on, tee ka proovi, lapsel rõõmu kui palju, sest sodimist ikka jagub :-)
tervitades,
Maia