25.11.09

Tänupühadest musta reedeni

Tänasest algavad tänupühad, st pikk ja vaba nädalavahetus, millest kirjutasin ka eelmisel aastal.
Tänupühad on üks olulisematest pühadest siinkandis, see on aeg, mil pereliikmed kogunevad kokku, et koos mõned päevad veeta. Pühade ajal sõidavad lapsed vanematele külla ning mitmepäevane aeg kulub peamiselt rohkele söögi, iseäranis kalkuniprae, manustamisele, mistõttu ameeriklased kutsuvad seda püha ka söömispeoks. Miskit sarnast meie jõuludega:)
Tegelikult pärinevad tänupüha juured ajast, mil esimesed inglased Ameerika mandrile maabusid ja siinses ootamatult külmas kliimas otsad pidid andma. Indiaanlased päästsid nende elu, pakkudes neile söögipoolist oma talvevarudest. Hiljem sisserändajad juba teadsid, kuidas ja mida talveks varuda ning hakkasid päeva, mil salved täis said, söömapühaga tähistama. Miskit sarnast meie mihklipäevaga:)
Kauplejatele tähendab see muidugi sissetulekuid kalkunikoguste müügist. Kas meie pere ka kalkuni kasuks otsustab, ei teagi, hirmus suured on nad siin kuidagi.

Ülehomme, reedel, aga haarab Ameerikat ostuhullus. Tulemas on Black Friday, must reede, mis tähendab, et ostukeskused oma kaupa iseäranis odavalt müüma hakkavad. Inimesed lähevad juba eelmisel õhtul kaupluste juurde telkima, et varakult kohal olla. Müük toimub ka internetisaitide kaudu. Eelmisel aastal oli meie pere sellel ajal Kanadas. Sellel aastal ei teagi, ehk peaks ka telkima minema. Telki pole ainult:) Võtsime esialgu plaani, et teeme autoga tiiru, et suur hullust oma silmaga kaeda ja pärast Stockmanni hullude päevadega võrrelda:)
Selliste müügistrateegiatega loodavad viimasel ajal madala käibe üle nurisevad kaupmehed end pisut turgutada, kuigi olen ka ameeriklaste hulgas kuulnud viimasel ajal arutelusid mõttetute kingituste ostmata jätmisest. See aga polegi lihtne, sest kaupmehed mõtlevad üha uusi kiusatusi välja, näiteks osta üks, saad kaks pealekauba. Ja ma ei räägi siin WC paberi rullidest.

Kas peale aastavahetust tuleb suur vaikus nagu Eestis? Ei mäleta küll, et eelmisel aastal poed nädalateks inimtühjadeks oleks jäänud. Aastavahetusel müümata jäänud kauba saab siis taaskord odavamalt kätte, dollar tükk või nii:)

1 kommentaar:

Silja ütles ...

Oi, mulle meeldib kui inimesed ikka hulluks lähevad, onju. Mina tassisin Stockist ikka endale WC paberit - pool aastat oli hooletu, nii hää, aga jah Ameerika...osta kaks saad kolmanda peale kauba. Jõudu teile ja ilusat tänupüha nädalat. Olgem siis tänulikud:-)